Negyvenes

Egy generáció útja, útkeresése.

Hozzászólások

  • Almaleves: el biza. itt a tavasz, egy kis piálásra jó az idő. szigorúan szabadtérben! (2012.03.27. 16:56) A boldogsághoz szükséges bátorság
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Nem tudok angolul, a Google fordító segítségével azt látom,hogy egy elég kommersz sláger... (2012.03.16. 19:11) Time to Say Helló
  • Jand: Üdv! Helena Norberg-Hodge könyve Stern Gabriella jóvoltából magyarul is olvasható - letölthető és ... (2011.11.13. 19:40) Ladakh tanulsága
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Köszi a film-ajánlót! "Alapból" nem vagyok egy "USA-fan",de elismerem: van mit tanulni az ... (2011.04.29. 10:55) Semmi sem változott...
  • 40S: @saaby: Na, ők nem sírnak: ecoline.hu/ceg/20110203_olajos_gyors.aspx (2011.04.02. 11:32) Ki pusztította el az elektromos autót?

Olvasnivaló

Online

 

free counters

 

Címkék

Címkefelhő

2010.06.24. 15:05 40S

Magtár Norvégiában

 

A 2008-ban épült, 3 millió magminta tárolására alkalmas, földrengés- és atombiztos "Világvége Magtár"-ról hírt adott annak idején az Index, a National Geographic is többször, és egyéb, más médiák is (pl. MTV, BBC News, Mindfully, stb.)

A létesítménynek saját oldala van a Wikipedián, és a Norvég minisztérium oldalán is. Részletes leírás, képek, illetve a magtár tervrajza PDF formátumban.

A magtár a Spitzbergákon, Spitsbergen szigetén, 120 méter mélyen, egy homokkőhegy gyomrában van. A Norvégiától 1000 kilométerre északra elhelyezkedő helyszínen állandóan fagyott (permafrost) altalaj van. Atomtámadás, földrengés, világméretű vírusjárvány esetében a túlélők ehhez a tartalékhoz nyúlhatnak.


 

Valahol itt van, a Longyearbyen Airport-tól 1 km-re:

 


Nagyobb térképre váltás

  

 

 

A kollekció gyűjtését és gondozását a Global Corp Diversity Trust szervezi, mely "örökre" felelősséget vállal "az élelmiszernövények sokfélesége megvédéséért".

Itt egy részletes leírás, valamint egy FAQ (angolul, PDF formátumban) a GCDT oldaláról.

S kik a támogatói ennek a projectnek, illetve a Global Corp Diversity Trust-nak? Azt a  National Geographic is megírta, hogy Bill Gates 30 millóval szállt be az üzletbe - persze dollárban. De érdekes nevekre bukkanunk ezen a listán (PDF):

  • Rockefeller Foundation
  • Syngenta Foundation
  • Dupont/Pioneer Hi-bred
  • Grains Research & Development Corporation
  • Syngenta AG
  • CGIAR Centres
  • World Bank - CGIAR

 

S hogy miért érdekes mindez, arról itt olvashatsz tovább (angolul), vagy a Google kissé tört "fordításában" magyarul.

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: global seed vault doomsday vault


A bejegyzés trackback címe:

https://negyvenes.blog.hu/api/trackback/id/tr482106676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása